DERİ AYAKKABILARA BAKIM NASIL YAPILIR?

Deri genellikle dayanıklılık ve kalite açısından en değerli malzemelerden biridir. Bu sağlamlık ve kalitenin yanı sıra hassas yapıları nedeniyle deri ve deri ürünleri belirli bir özen gerektirir. Kadın ve erkeklerin sıklıkla tercih ettiği hakiki deri ayakkabılar birçok günün kurtarıcısı oluyor. Deri ayakkabıların her türlü hava koşulunda, zeminle sürekli temas halinde kullanılabilmesi, diğer ayakkabılarda olduğu gibi deri ayakkabıların da aşınmasına ve kirlenmesine yol açmaktadır. Bu etkileri en aza indirmek, deri ayakkabının görünümünün bozulmasını önlemek, uzun süreli kullanım sağlamak ve ayakkabının ilk alındığı günkü kadar iyi görünmesini sağlamak için düzenli aralıklarla belirli deri ayakkabı bakımları yapılmalıdır.



Deri ayakkabıların temizliği ve bakımı birkaç adımda hızlı bir şekilde yapılabilir. Farklı deri türleri olduğu için ayakkabıya uygulanan her prosedür tüm deriler için geçerli olmayabilir. Bu nedenle öncelikle sahip olduğunuz deri ayakkabının türüne uygun deri bakım ürünlerini kullanmalısınız.  Hakiki deri, nubuk deri, süet deri, yağlı deri ve antika deri gibi birçok farklı deri türü vardır. Bu nedenle, bakımını yapacağınız deri ayakkabının türü bakım ve temizlik açısından önemlidir.


Deri bir ayakkabının basit bakımı için izlenmesi gereken adımlar nelerdir?


- Özellikle karlı, yağmurlu ve sert havalarda deri ayakkabılarınızı düzenli olarak kir ve tozdan arındırmalısınız.


- İkinci olarak, deri ayakkabılarınızı yumuşatmalısınız.  


- Son olarak, deri ayakkabılarınızı cilalamalı ve parlatmalısınız.


 Deri ayakkabıları dış etkenlerden korumak için hangi bakımlar yapılmalı ve hangi adımlar atılmalıdır?


Deri ayakkabıların bakımını yapmak için, ayakkabılarınızdaki kiri ve tozu temizlemek üzere nemli bir bez kullanarak işe başlayabilirsiniz. Ayakkabılarınızı temiz, nemli bir bez veya yumuşak bir ayakkabı fırçası ile temizleyin.

Deri ayakkabılarınızın bağcıkları varsa, bunları çıkarın ve sabunlu suyla temizleyin.

Kir ve tozdan arındırdığınız deri ayakkabınızı nemli bir bez kullanarak daireler çizerek nazik darbelerle ovun. Bir kaba su ve birkaç damla sıvı sabun ya da bir ölçek sirke ve iki ölçek su koyarak deri ayakkabılarınızı bir bezle silmeye devam edin. Bunlar evde basitçe yapabileceğiniz uygulamalardır. Ancak sınırlı sürede daha iyi, kalıcı ve uzun ömürlü sonuçlar istiyorsanız deri ayakkabılarınız için bu uygulamalar yerine deri ayakkabılar için özel olarak üretilmiş deri bakım ürünleri, köpükler veya spreyler kullanmalısınız.

İlk iki adımı tamamladıktan sonra, deri ayakkabılarınızı temiz, durulanmış bir bezle son bir kez silin ve mümkünse güneş görmeyen, serin ve havalandırılmış bir yerde saklayın.



Ayakkabılarınızın doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığından emin olmalısınız. Güneş ışığı deri ayakkabılarınızın renginin solmasına ve deride çatlaklara neden olabilir.

Deri ayakkabılarınızın yüzeyini yumuşatmak için ayakkabıları giydikten sonra veya ayda bir kez yumuşatmalısınız. Deri ayakkabıların yumuşatılmasının önemi, ayakkabılarınızın sertleşmesini ve ayaklarınızı rahatsız etmesini önlemek için yapılması gereken bir işlemdir. Hint yağı, badem yağı, vazelin, zeytinyağı gibi doğal yöntemler deri ayakkabılarınızı yumuşatır ve deride çatlak oluşumunu engeller. Bu yöntemleri evde geçici olarak bile kolayca uygulayabilirsiniz.  Aynı zamanda deriyi yumuşatmak ve giyilebilir hale getirmek için kullanılan doğal ayakkabı cilaları veya deri bakım ürünleri ile deri ayakkabılarınızı yumuşatabilirsiniz.

Temizleme ve yumuşatma işlemleri tamamlandıktan sonra, parlaklıklarını geri kazanmak için deri ayakkabılarınızı cilalamalısınız.  Bu işlemlerle birlikte deri ayakkabılarınızı dikkatli bir şekilde saklamalı ve ayakkabı kalıbıyla birlikte muhafaza etmelisiniz.

Deri ayakkabılarınızı ıslak ve nemli tutmamaya dikkat etmelisiniz. Deri üzerinde beyaz lekeler oluşmaması için deri ayakkabının bakımını yaptıktan sonra kurutma işlemine dikkat etmelisiniz.

Deri ayakkabılarınız çok ıslaksa, dışını hafifçe kurulayın ve fazla nemi emmeye yardımcı olması için ayakkabınızın içine gazete veya kağıt parçaları yerleştirin. Deri ayakkabılarınızın kuruma sürecini hızlandırmak için çamaşır kurutma makinesi kullanmayın. Bu, deri ayakkabılarınızın görünümüne zarar verecek ve kullanım ömrünü kısaltacaktır.

Deri ayakkabı bakımı için eğer deri bakım ürünleriniz yoksa uygulayabileceğiniz diğer yöntemlerden biri de vazelin uygulamasıdır. Vazelin, deriyi yumuşatan ve parlamasını sağlayan doğal bir ürün olduğu için deri ayakkabıların bakımında kullanılabilir. Bir beze veya pamuğa vazelin sürüp deri ayakkabılarınıza nazikçe uygulayabilirsiniz. Bu sayede deri ayakkabılarınızın parlaklığını artırabilirsiniz. Aynı zamanda vazelin yerine zeytinyağı kullanmak da deri ayakkabıların bakımı için kullanılabilecek bir diğer yöntemdir. Kuru bir beze veya pamuğa zeytinyağı dökebilir ve deri ayakkabının tüm yüzeyine hafif, nazik darbelerle uygulayabilirsiniz. Bu şekilde, deri ayakkabılarınız çok daha düzgün ve parlak görünecektir. Ancak evde kullanabileceğiniz bu çözümler size iyi sonuçlar verecek olsa da kalıcı ve kesin çözümler sağlayamayacağı için deri ayakkabıların bakımı için özel olarak tasarlanmış deri bakım ürünlerini kullanmanız tavsiye edilir. Kullandığınız deri bakım ürünleri ile deri ayakkabılarınızın ilk günkü gibi parlak ve yeni görünmesini sağlayabilirsiniz.

Süet ayakkabıların bakımı için ayakkabılarınızı kalıpla birlikte muhafaza etmeniz önerilir. Bu sayede süet derinizin deforme olması önlenir ve deri ayakkabınızın şekli ilk günkü gibi korunur. Süet ayakkabılarınızın derisini korumak için özel olarak tasarlanmış silgiler ve fırçalar vardır. Ayakkabıların dış yüzeyini temizlemek, toz ve kirden arındırmak için tercih edilirler. Süet ayakkabıları ayda bir kez güneşe maruz bırakmadan açık havada havalandırmak faydalı olabilir.

Nubuk deri ayakkabıların bakımı yapılırken, nubuk deri hassas bir yüzeye sahiptir ve bakımı ve temizliği de yapılmalıdır. Nubuk deri ayakkabılar için özel temizleme spreyleri, fırçalar ve zımpara kağıtları bulunmaktadır. Nubuk deri ayakkabılara bu malzemelerle bakım yapılırsa ayakkabının ömrü çok daha uzun olur. Ayrıca bu uygulamalar dışında nubuk derinin dış yüzeyi diş fırçası ile kir ve toz kalıntılarından temizlenebilir. Ayakkabıların dış kısımlarında bozulma, buruşma ve ezilme sorunlarını önlemek için ayakkabı kalıpları ile saklanması tavsiye edilir.

Süet veya nubuk deri ayakkabıların bakımı için, naylon kıllı bir fırça ile tüm ayakkabının üzerine fırçalamanız ve gece boyunca kurumaya bırakmanız gereken bir süet temizleyici kullanabilirsiniz. Kuruduktan sonra, süet dokusunu eski ihtişamına kavuşturmak için deri ayakkabılarınızı bir parlatma fırçası ile fırçalamalısınız. Ekstra koruma olarak, deriyi kir ve tozdan korumak için bir deri koruma spreyi kullanabilirsiniz.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski