DOĞRU AYAKKABI SEÇMEK İÇİN TAVSİYELER, DOĞRU AYAKKABI NASIL SEÇİLİR

Ayakkabı seçimi basit bir işlem gibi görünse de ayaklarınız üzerindeki etkisinden vücudunuza ve duruşunuza kadar pek çok şeyi etkiler. Rahat, konforlu ve iyi görünümlü ayakkabılar giymek ayak yaralanmalarını ve ayak anatomisi ile ilgili sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda ayakkabı seçiminiz tüm vücudunuzu etkiler.  Bu nedenle ayakkabı seçerken uymanız gereken belli başlı kurallar vardır.


Doğru ayakkabıyı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

1- Ayakkabı alışverişine çıktığınızda ayağınızı sıkmayan ayakkabılar giymelisiniz ve akşam saatlerinde ayakkabı alışverişine çıkmanız sizin için ideal olacaktır. Gün boyu ayakta durduğunuz için ayaklarınız genişler ve bu nedenle seçtiğiniz ayakkabının ayaklarınızı rahatsız edip etmeyeceğini ve ayaklarınızda yaralanmalara neden olup olmayacağını daha iyi anlayabilirsiniz. Ayaklarınıza iyi oturan ve onları rahatsız etmeyen ayakkabılar bulduğunuzdan emin olmak için ayaklarınızın genişlediği zamanları seçmelisiniz.



2- Ayakkabılarınızı çorapla deneyin. Çoraplar ayakkabılarınızı daha rahat giyip çıkarmanıza yardımcı olur. Normal ayakkabılar için ayakkabınıza uyan daha ince çoraplar, spor ayakkabılar için ise ayakkabınıza uyan biraz daha kalın çoraplar kullanabilirsiniz.


3- Zaman içerisinde ayaklarınızda değişiklikler meydana gelebilir. Bu durum kilo alıp verme, hamilelik gibi faktörlere bağlı olabilir. Ayağınızın genişlemesi gibi durumlar için her ayakkabı aldığınızda ayağınızın uzunluğunu ve genişliğini ölçmeniz önerilir. Bu sayede size en uygun ayakkabıyı bulmak ve daha rahat hareket etmenizi sağlayacak doğru ayakkabıyı bulmak daha kolay olacaktır.


4- Ayakkabınızı ayağınızda denedikten sonra ayakkabınızı test etmek ve ayağınıza nasıl oturduğunu görmek için yürümelisiniz.  Ayak parmaklarınızı ayakkabının içinde hareket ettirip ettiremediğinizi kontrol edebilirsiniz. Ayağınızı hareket ettirmeli ve ayağınızı rahatsız edecek herhangi bir etiket, düğme veya nokta olup olmadığını görmek için rahatlığı kontrol etmelisiniz.


5- Ayakkabı alırken her zaman giydiğiniz numara ayağınıza uygun değilse bunu dert etmemeli ve ayağınıza en uygun ayakkabı numarasını seçmelisiniz. Ayakkabıların büyük çoğunluğu giyildiğinde açılabilir. Ancak nasıl olsa açılacak diye düşünerek ayağınızı sıkan, daraltan ve acıtan ayakkabıları tercih etmemelisiniz. Ayaklar birçok yapıya ve şekle sahip olabileceği için bir ayakkabıyı denerken bu gibi durumlarla karşılaşırsanız başka bir numara denemelisiniz.


6- Ayakkabıyı satın almadan önce yapısını incelemelisiniz. Ayakkabının içini ve dışını, kullanılan malzemeleri, tabanını, iç tabanını, bağcıklarını veya diğer aksesuarlarını kontrol etmelisiniz. Dikişlerin sağlamlığına ve malzemelerin dayanıklılığına dikkat etmelisiniz. Ayakkabı kırılgan ise uzun süre kullanılamaz. Aynı zamanda ayağınıza tam oturmaz ve ayağınızın yapısını bozabilir.


7- Ayakkabı alırken ayakkabının tabanının sizi koruyacağından, dayanıklı ve sağlam olduğundan emin olmalısınız.  Ayakkabıların birincil amacı ayaklarınızı korumak olduğundan, tabanın yapısı ve dayanıklılığı çok önemlidir. İnce ve kırılgan tabanlı ayakkabılar çok kolay aşınır.  Ayakkabının kırılgan tabanı nedeniyle ayağınıza bir çivi veya keskin bir malzeme girerse, ciddi şekilde yaralanabilirsiniz.

 


Koşulların sert olduğu bir alanda çalışıyorsanız, tabanın sert malzemelerden yapıldığından ve ayaklarınızı koruyacağından emin olmanız gerekir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski