AYAKKABI ALIRKEN TABANI NASIL OLMALI EN ÇOK TERCİH EDİLEN AYAKKABI TABANLARI

 En popüler ayakkabıların tabanları ve özellikleri


Ayakkabı tercihlerinizde dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan biri de ayakkabının tabanının özelliğidir. Bulunduğunuz ortama bağlı olarak seçeceğiniz üs sizi kurtarabilir. Ayakkabı tabanları farklı özelliklere ve tasarımlara sahip olabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ayakkabılar en iyi şekilde görünebilir. Aynı zamanda, bir ayakkabı tabanı hava koşullarına dayanıklı olmalı ve hava koşullarına uyarlanmalıdır.



En popüler ayakkabı tabanları hangileridir?


1- Kauçuk tabanlar


Kauçuk ayakkabı tabanları çoğunlukla geri dönüştürülmüş kauçuk malzemelerden yapılır. Kauçuk ayakkabı tabanı, yüksek mukavemet özelliklerine sahip olduğu için dayanıklı bir malzemedir. Kauçuk tabanlı ayakkabılar su geçirmezdir. Çalıştığınız alanda kaldığınızda veya su ile temas etmeniz gereken herhangi bir durumda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca katlanabilir bir malzemeden yapılmış olmasına rağmen son derece dayanıklıdır. Bu ayakkabı tabanı, deri tabanlara en iyi alternatiflerden biridir.  Kauçuk tabanlı ayakkabıların büyük çoğunluğu iş ayakkabılarında, kışlık ayakkabılarda ve yürüyüş botlarında tercih ediliyor. Kalın kauçuk tabanlar botlara daha uygun ve şık bir görünüm kazandırır.


2- Poliüretan tabanlar


Poliüretan ayakkabı tabanları kaygan değildir. Her türlü ortama uyum sağlayan inanılmaz bir direnç kalitesine sahiptir. Hafif ve kaymaz bir malzemedir. Diğer plastiklerin aksine, poliüretan tabanlar kimyasal işlemlerle oluşturulur. İç yapıları daha gözenekli ve süngerimsidir. Malzemenin hafif yapısının temel nedeni gözenekli ve süngerimsi bir yapıya sahip olmasıdır. Poliüretan tabanlar, esnek ve düşük yoğunluklu olmaları, kalıba kolay uygulanabilmeleri ve kaymaya karşı dayanıklı olmaları nedeniyle Eva tabanlara, kauçuk tabanlara ve diğer tabanlara tercih edilmektedir. Ağırlıklı olarak terlik, sandalet, spor ayakkabı, iç ve dış tabanlıklarda kullanılırlar.


2- Neolit tabanlar


Neolit tabanlar, deri tabanlara alternatif olarak kullanılan taban türüdür. Bunun ana nedeni, deri tabanların kolay aşınması sorununu ortadan kaldırmaktır. Ayrıca deri tabanların yüksek maliyeti de neolit tabanların alternatif olarak kullanılmasının nedenlerinden biridir.  Bu nedenle neolit tabana suni deri de denilmektedir. Aşınmaya dayanıklı neolit taban, ana özelliklerinden biridir. Ayrıca kaymaz taban yapısına sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı, çoğunlukla yazlık ayakkabıların tabanlarında kullanılır.


3- Eva tabanı


Eva tabanlı ayakkabılar en düşük yoğunluklu poliüretan malzemeden yapılmıştır. Bu, EVA tabanın hafifliğinin ana avantajlarından biridir.  Eva taban adı, Etilen Vinil Asetat adının kısaltması olarak kullanılır. Eva tabanın iç yapısı poliüretan tabanda olduğu gibi gözenekli ve süngerimsi yapıdadır. Düşük yoğunluğunun yanı sıra eva taban, düşük mukavemetli bir taban yapısına sahiptir. Kısacası, kaymayı önleyici bazların özellikleri sınırlıdır. Terlik modellerinde genellikle eva tabanlar kullanılır.  


5- Hava tabanı


Hava tabanlı ayakkabılar dayanıklı ve esnek bir yapıya sahiptir. Günümüzde daha çok koşu ayakkabıları, basketbol ayakkabıları, voleybol ayakkabıları gibi performans ayakkabılarında kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni, havalı tabanın basınçlı hava nedeniyle darbe anında sıkılaşması ve tabanın anında orijinal şekline ve normal durumuna dönebilmesidir. Performans ayakkabılarının yanı sıra, havalı tabanlar günlük hayatta da sıkça kullanılır hale gelmiştir. Özellikle günlük eğitmen modellerinde kullanılır. Hem rahat olmaları hem de insana havada yürüyormuş hissi vermeleri, hava tabanlarının tercih edilmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Hava tabanı ayrıca daha az enerji harcayarak daha yüksek performans sağlar.


6- Deri tabanlar


Deri tabanlı ayakkabılar, çeşitli kimyasallar ile dana derisinin birleştirilmesiyle elde edilen tabanlardır. Deri tabanlı ayakkabılar su ve nemden etkilenebilir ve bu nedenle zeminde tutuş açısından daha sınırlı olanaklar sunar. Deri tabanlar diğer ayakkabı tabanlarına göre daha pahalı bir yapıya sahiptir. Sağlıklı bir temel tip olmasına rağmen kaymaya yeterince dayanıklı olmaması, maliyetinin yüksek olması ve yapısının su geçişine izin verebilmesi nedeniyle tercih edilmemektedir.


7- Termo tabanlar


Termo ayakkabıların tabanları kauçuk malzemelerin karışımından oluşur. Adından da tahmin edebileceğiniz gibi sıcaklığa dayanıklı bir yapıya sahiptir. Diğer tabanlara kıyasla sıcaklığa en dayanıklı tabandır. Kauçuk tabanlara alternatif olarak kullanılabilir. Yüksek aşınma ve kaymaya karşı dayanıklı, kolay şekillendirilebilir, esnek ve geri dönüştürülebilirdir.


Etiketler: en popüler ayakkabı tabanları, ayakkabı tabanı özellikleri, gerçek deri ayakkabılar

Post a Comment

Daha yeni Daha eski